Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2007 23:17 - Животът със съдържание
Автор: moony Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2318 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2007 23:50


В часа по философия професорът застана на катедрата, изпълнена с различни предмети и зачака студентите да утихнат. Тогава взе голям празен буркан от майонеза и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително. После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.
Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отовориха с единодушно "да".
Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките. Студентите се разсмяха.
"Сега", каза професорът, "когато смехът утихна, искам да ви кажа, че този съд представлява вашия живот - семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите и предпочитанията ви - все неща, които ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща - работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало - малките неща."
И продължи: "Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф, Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и да подредите. Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък."
Една от студентките вдигна ръка и попита: "А какъв беше смисълът на бирата?"
Професорът се усмихна: "радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ву, винаги ще се намери място и за две бири. "

                                                                        
   автор неизвестен
                                          


Тагове:   съдържание,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. noir - ~ N ~
10.06.2007 23:41
Точно. Страхотна история! :)
цитирай
2. radost4e - :)
11.06.2007 11:48
Откога се събират топки в буркан за майонеза?
цитирай
3. gataca - :)
11.06.2007 12:23
Много отдавна я бях чувал тази история и след това ми се изгуби. Много поучителна и с забавен финал :) Благодарско, че я откри и побликува! :)
цитирай
4. zombayo - :)
11.06.2007 13:26
Винаги има място за още нещо :)
цитирай
5. luffchy - Особено..
11.06.2007 22:18
..ако се отнася за бира ;)
цитирай
6. nait - :)
12.06.2007 17:01
Велико:)))
цитирай
Търсене

Архив
Блогрол